Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Νεπάλ: Περισσότεροι από 4.000 οι νεκροί από το σεισμό - Εικόνες καταστροφής

Να γνωρίσουμε λίγο αυτό το μακρινό μας κράτος που χτυπήθηκε τόσο πολύ από τον καταστροφικό σεισμό.
Το Νεπάλ (नेपाल), επίσημα η Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία του Νεπάλ είναι μια μεσόγεια ασιατική χώρα, με έκταση 147.181 τ.χλμ. και πληθυσμό 28.037.904 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015.
Πρωτεύουσά του είναι η Κατμαντού.
Πρόεδρος του κράτους εξελέγη το 2008 ο Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.
Το προσωρινό Κοινοβούλιο του Νεπάλ ενέκρινε[3] την κατάργηση της 240χρονης μοναρχίας, στις 28 Δεκεμβρίουτου 2007.
Το πολίτευμα της χώρας μεταβλήθηκε σε ομοσπονδιακή δημοκρατία.
Συνορεύει στα δυτικά και τα νότια με την Ινδία, στα ανατολικά με το ινδικό προτεκτοράτο Σικκίμ και στα βόρεια με τοΘιβέτ της Κίνας. Είναι κατεξοχήν ορεινή περιοχή.
Λέγεται και Ορεινό Βασίλειο γιατί τα 9/10 του εδάφους της (έχει έκταση 141.415 τ. χλμ.) καλύπτονται από ψηλά βουνά. Από τα δέκα πιο ψηλά βουνά του κόσμου τα εννέα βρίσκονται στο Νεπάλ.
Οι πιο ψηλές κορυφές είναι το Έβερεστ (8.843 μ.), η Κανγκτσενγιούνγκα (8.044 μ.), ηΝτολαγκίρι (8.043 μ.) κ.ά. Μόνο στα νότια υπάρχει μια μικρή κοιλάδα, μέρος της κοιλάδας του ποταμού Γάγγη και είναι ελώδης ζούγκλα. 
~~~~~~
Στις 4.349 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.
Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τις 10.000 δήλωσε στο Reuters ο πρωθυπουργός της χώρας Σουσίλ Κοϊράλα.
Ο ίδιος δήλωσε πως έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση.
Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ» , είπε.
Επίσης οι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή ξεπερνούν τους 7.953.
Στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με το Νεπάλ, όπου η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση επίσης προκάλεσε καταστροφές, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά περίπου 100 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ από τον σεισμό έχουν επηρεαστεί οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι και περίπου 1,4 εκατομμύρια χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια και πρόσβαση σε τροφή.
Σε διάφορες περιοχές υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού, διακοπές παροχής ηλεκτροδότησης, ενώ εκφράζονται φόβοι για ξέσπασμα επιδημιών.
Εν τω μεταξύ η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει στο Νεπάλ. Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής.
Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύκτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας.
Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες, ενώ οι γιατροί χειρουργούν σε αυτοσχέδια χειρουργεία.
Στην ύπαιθρο, στις απομακρυσμένες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταστροφή είναι ολική, οι ανάγκες τεράστιες και η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εξαιτίας του κατεστραμένου οδικού δικτύου.
Ελικόπτερα που άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις προς τις πιο απομακρυσμένες σεισμόπληκτες περιοχές μεταφέρουν προμήθειες και απομακρύνουν με αργούς ρυθμούς τραυματίες και ασθενείς.
Ο τρόμος όμως και ο πανικός δεν έχει κοπάσει ελέω των μετασεισμών και μόνο όταν σταματήσουν οριστικά θα μπορεί να γίνει καταγραφή ζημιών και ασφαλών σπιτιών.
Οι περισσότεροι κάτοικοι άλλωστε βρίσκονται με σκηνές σε ανοιχτά μέρη, όπως πλατείες και πάρκα, ενώ υπάρχει ανησυχία καθώς τα αποθέματα τροφίμων διαρκούν για την τρέχουσα εβδομάδα.