Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

5 ιδιαίτερες καφετέριες αθηναϊκών μουσείων

Τι θα λέγατε να πίνατε τον καφέ σας ή να απολαμβάνατε ένα ελαφρύ γεύμα σε καφετέριες-εστιατόρια με ξεχωριστό χρώμα και ατμόσφαιρα;
Πέντε σημαντικά αθηναϊκά μουσεία συστήνονται με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από τα καφέ τους.

Το in.gr μίλησε με εκπροσώπους των μουσείων, οι οποίοι μας εξήγησαν τι είναι αυτό που καθιστά τους συγκεκριμένους χώρους ιδιαίτερους!
Εστιατόριο Μουσείου Ακρόπολης 
Πρώτο στη λίστα, το Μουσείο της Ακρόπολης. Τον Ιούνιο κλείνει τα έξι χρόνια λειτουργίας του, έχοντας καταγράψει πάνω από 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες και έχοντας αποσπάσει άκρως ικανοποιητικά σχόλια και αναγνώριση από το κοινό. Πέρα από το καφέ στο ισόγειο, ξεχωριστή μνεία επιβάλλεται να γίνει για το εστιατόριο στον δεύτερο όροφο. Η εκπρόσωπος του Μουσείου αναφέρει ότι «το εστιατόριο φιλοξενεί εκθέσεις και παραχωρεί τον χώρο για γεύματα και δείπνα ποικίλων εκδηλώσεων, όπως επιχειρηματικά συνέδρια, συνεντεύξεις τύπου, ημερίδες», ενώ τονίζει ότι «το εστιατόριο στηρίζει το Μουσείο, είναι μέρος του πλέον, το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο». Τέλος, εξηγεί γιατί ένας πολίτης πρέπει να το επισκεφτεί. «Ξεχωρίζει για την πανοραμική του θέα. Βρίσκεται σε μοναδικό σημείο, σε ένα σύγχρονο κτίριο που φιλοξενεί αριστουργήματα της αρχαιότητας, είναι η συνολική ατμόσφαιρα που θα κερδίσει τον επισκέπτη».
«Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αποτελεί έναν σημαντικό χώρο διαφύλαξης της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Σε έξι αίθουσες, μέσα από 13 στάσεις και ανάμεσα σε ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και διαδραστικές εφαρμογές, ο επισκέπτης ταξιδεύει στο χρόνο» εξηγεί η κ. Μόνικα Κασάνη, υπεύθυνη επικοινωνίας της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων. «Το καφέ Gaz a l’eau αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παλιού εργοστασίου», αναφέρει η κ. Κασάνη, ενώ εξηγεί ότι φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, workshops, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Όταν δε ο καιρός το επιτρέπει, «ο εξωτερικός του χώρος είναι ιδανικός για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαδραστικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους». Το «Gaz a l’eau» ξεχωρίζει «για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων του», ενώ «όλες οι λειτουργίες της ‘Τεχνόπολις’ πρέπει να στηρίζουν η μια την άλλη». Τέλος, σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας, οι επισκέπτες του καφέ είναι όλων των ηλικιών, από μαθητές και οικογένειες έως εργαζόμενους και κοινό συναυλιών. 
«Πολύς κόσμος επισκέπτεται το καφέ, ανεξάρτητα από το Μουσείο» επισημαίνει η κ. Λήδα Καρανικολού, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Μουσείου, ενώ τονίζει ότι «πολλοί επισκέπτες επιλέγουν το καφέ για επαγγελματικές συναντήσεις, αφού βρίσκεται και σε εξαιρετική τοποθεσία- στην καρδιά της Αθήνας και του πολιτισμού». Το νέο καφέ τουΜουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί ένα «μοναδικό σημείο συνάντησης του πολιτισμού με τους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης», ενώ «προσφέρει τον συνδυασμό λιτών κυκλαδικών ρυθμών με αυθεντικές κυκλαδικές γεύσεις», αναφέρει η κ. Λήδα Καρανικολού, ενώ εξηγεί ότι ο επισκέπτης θα έχει την αίσθηση «ενός κήπου μέσα στην πόλη». 
Το Μουσείο Μπενάκη, ο μεγαλύτερος ίσως μουσειακός οργανισμός της χώρας αριθμεί πέντε επισκέψιμα μουσειακά παραρτήματα, ενώ στο Κεντρικό κτήριο της οδού Κουμπάρη ο επισκέπτης εξερευνά την ιστορία της Ελλάδας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 20ο αιώνα. Το ιδιαίτερο καφέ του Μουσείου φιλοξενεί θεματικές εκθέσεις, ενώ οργανώνονται και εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την κ. Δέσποινα Γερουλάνου, οικοδέσποινα των πωλητηρίων του Μουσείου, το καφέ συγκεντρώνει επισκέπτες από όλες τις ηλιακές ομάδες, μαθητές, οικογένειες, αλλά και κόσμο από το εξωτερικό, με επικρατέστερους, όσον αφορά τον αριθμό, τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς, τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Κινέζους, τους Γιαπωνέζους και τους Άραβες. Ανάμεσα στους επισκέπτες «θα συναντήσετε προσωπικότητες και από το χώρο της τέχνης, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής». Η κ. Γερουλάνου τονίζει ότι το καφέ και το Μουσείο λειτουργούν αλληλένδετα. «Το καφέ είναι μία σημαντική δεξαμενή εσόδων για το Μουσείο επειδή, λόγω των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρει, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Ξεχωρίζει αφενός επειδή στεγάζεται μέσα σε ένα εξαιρετικό Μουσείο, αφετέρου επειδή προσφέρει τον ιδανικό χώρο για να χαλαρώσουν και να χαρούν οι επισκέπτες την ιδιαίτερα ωραία θέα». 
Το καφέ του Νομισματικού Μουσείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «μικρή πράσινη όαση» στην καρδιά της Αθήνας. Οι επισκέπτες του Μουσείου, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ τους ή ένα ελαφρύ γεύμα μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, που περιλαμβάνει πολλά είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Ο χώρος φιλοξενεί και εκδηλώσεις.