Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Πολ Κρούγκμαν στους New York Times:αν οι Έλληνες ψηφίσουν ναι θα επιτρέψουν και θα ενθαρρύνουν τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής αποτυχίας να συνεχίσουν το έργο τους.

photo:ntina
Μεταξύ άλλων ο Paul Krugman αναφέρει στο πρόσφατο άρθρο του στους 

New York Times

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους,αν οι Έλληνες ψηφίσουν ναι - δηλαδή, να ψηφίσουν ότι δέχονται τα αιτήματα των πιστωτών, και ως εκ τούτου, ότι απορρίπτουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησής τους,είναι ότι θα επιτρέψουν και θα ενθαρρύνουν τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής αποτυχίας να συνεχίσουν το έργο τους.
Οι πιστωτές θα έχουν αποδείξει τη δύναμή τους, την ικανότητά τους να ταπεινώνουν όποιον αμφισβητεί τις απαιτήσεις τους για λιτότητα χωρίς τέλος.
Και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι η επιβολή της μαζικής ανεργίας είναι η μόνη υπεύθυνη πορεία δράσης.
Και αν η Ελλάδα ψηφίζει όχι;
Αυτό θα οδηγήσει σε άγνωστο έδαφος.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αφήσει και το ευρώ,κάτι το οποίο θα είναι μια αναστάτωση για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά θα προσφέρει στην Ελλάδα μια ευκαιρία για πραγματική ανάκαμψη, και παράλληλα  θα χρησιμεύσει ως ένα δυνατό σοκ για την αδιαφορούσα Ευρωπαϊκή  ελίτ.
Ή για να το θέσω λίγο διαφορετικά, είναι λογικό να φοβούνται τις συνέπειες ενός "όχι", γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει.
Αλλά θα πρέπει να είναι ακόμη πιο φοβισμένοι από τις συνέπειες του «ναι», γιατί σε αυτή την περίπτωση ξέρουμε τι θα επακολουθήσει - περισσότερη λιτότητα, περισσότερες καταστροφές και τελικά μια κρίση πολύ χειρότερη από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα.