Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Τι θα φάμε σήμερα;Σκέτο από γιουβέτσι µε ντοµάτα, φέτα και βασιλικό


{

Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}
Μαγειρέψτε πρώτοι μια από τις δεκάδες συνταγές με ντομάτα του συλλεκτικού Γαστρονόμου Αυγούστου. Την Κυριακή με την Καθημερινή. 
Υλικά
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 700 - 750 γρ. ντοµάτες, ξεφλουδισµένες, ξεσποριασµένες και κοµµένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας πελτές (κατά προτίµηση τριπλής συµπύκνωσης, όπως ο θηραϊκός Santos, που βρίσκουµε σε επιλεγµένα παντοπωλεία)
  • 4 κλωνάρια φρέσκο θυµάρι, ολόκληρα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό θυµάρι, τριµµένο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσµου, χοντροκοµµένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
  • 6 - 7 φρέσκα κρεµµυδάκια, σε λεπτά φετάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 300 γρ. φέτα, σε µικρούς κύβους
  • 100 ml ελαιόλαδο αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα περίπου 35΄
Τα ελληνικά ζυµαρικά (χυλοπίτες, φλοµάρια, κριθαράκι) αποθεώνονται το καλοκαίρι, µαγειρεµένα µέσα σε σάλτσες φρέσκιας ντοµάτας.

ΔιαδικασίαΠροθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Σε µια κατσαρόλα µε βαρύ πάτο ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά το µισό ελαιόλαδο και γλυκαίνουµε το κρεµµύδι για 7 - 8 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει και να γίνει διάφανο.
Ρίχνουµε το σκόρδο, το φέρνουµε 1 - 2 βόλτες και προσθέτουµε την ντοµάτα και τη ζάχαρη. Ανεβάζουµε την ένταση της φωτιάς και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά.
Ρίχνουµε το κριθαράκι και αλατοπίπερο, ανακατεύουµε καλά και µεταφέρουµε το µείγµα σε µια γάστρα (όχι πολύ µεγάλη) ή σε ένα πυρίµαχο ή πήλινο σκεύος.
Προσθέτουµε τον πελτέ διαλυµένο σε 700 ml καυτό νερό, το θυµάρι, το βασιλικό ή το δυόσµο, σκεπάζουµε µε το καπάκι ή µε αλουµινόχαρτο πολύ καλά και φουρνίζουµε για 15 λεπτά.
Ανοίγουµε το καπάκι ή αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο, προσθέτουµε στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και τη φέτα, ανακατεύουµε και ψήνουµε για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά.
Αν τα υγρά έχουν σωθεί νωρίτερα, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουµε το φαγητό σε µισάνοιχτο φούρνο για 5 λεπτά και σερβίρουµε, αφού αφαιρέσουµε τα κλωνάρια θυµαριού. Συνοδεύουµε µε πράσινη σαλάτα και κρίθινα παξιµάδια. 

Στα ποτήρια μαςΕνα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο.

Μυστικό
  • Μπορούµε να φτιάξουµε το γιουβέτσι και µε άλλα µικρόσχηµα ζυµαρικά ή χυλοπίτες, προσθαφαιρώντας υγρά και ρυθµίζοντας το χρόνο ψησίµατος, ανάλογα µε το πόσο θέλει κάθε ζυµαρικό για να γίνει.